הדרכת הורים מתקיימת לרוב ביוזמת המטפל של הילד במקביל לטיפול בו. ישנם מקרים בהם ההורים פונים ביוזמתם, גם מבלי שהילד נמצא כלל בטיפול, מתוך כוונה לקבל יעוץ והכוונה בעניינו.
הדרכת הורים הוא תהליך יעוצי בו רוכשים ההורים כלים ומיומנויות על מנת לעזור לילד/מתבגר בהתמודדותו עם קשייו. הקשיים האישיים של ההורים באופן נפרד או כזוג, במידה וקיימים, זוכים גם הם לתשומת לב אם יש בהם כדי להוסיף על קשייו של הילד ו/או המשפחה.
חשיבותה של הדרכת הורים
כבר מגיל צעיר הילד מתמודד עם מטלות רבות, עליו לפלס את דרכו במישורים שונים – חברתי, לימודי, משפחתי, רגשי וכו'. ההתמודדות לא תמיד קלה וחלקה. ההורים המלווים אותו מיום לידתו, תמיד היו שם בשבילו, ובעת קושי טבעי שעיניו יהיו נשואות אליהם בציפיה לעזרה ולתמיכה.
מכאן החשיבות הרבה שאנו מייחסים להדרכה זו, המביאה את ההורים להבנה עמוקה של הקשיים אותם חווה הילד מזוית שלא היו ערים לה קודם לכן. התובנות והכלים המוענקים בהדרכה מאפשרים להם להתמודד עם קשיי הילד באופן המיטבי, מה שבודאי יתרום להקלה רבה, ולהתגברות, גם אם חלקית, על הקשיים.
דוגמא נפוצה קשורה לקשיי הקריאה והכתיבה של הילד – האמא המקפידה על שיעורי הבית, מתוסכלת מאיטיותו ומהקשיים שהילד מגלה ו"מחוסר שיתוף הפעולה שלו", מה שגורם לאם להגיב בכעס, בביקורתיות ואף בהענשה. מבלי להיות מודעת לקשיים האוביקטיביים של הילד – קשיי למידה.
הילד מבטא מצב רוח ירוד, עצוב, מגלה חוסר רצון ללכת לבי"ס, "צריך לשכנע אותו בכוח", מה שגורר עמו ביטויי ביקורת וכעס מצד ההורים. סיבות רבות יכולות להביא עמן התנהגות שכזו – כשלון בבחינה, אי הזמנה למסיבה, חש דחוי ע"י קבוצת תלמידים או מורה ש"ירדה" עליו בפני כל הכיתה ועוד. לא תמיד הילד יבחר הילד לשתף את הוריו בכך.
אלו שתי דוגמאות המדגימות אי הבנה נפוצה בין ההורים לילד. פניה של ההורים להתייעצות מקצועית, להדרכה (אף קצרה), יכולה לחסוך תסכול רב מההורים והילד כאחד.
הדרכת הורים למתבגרים יכולה במקרים רבים "לחסוך" טיפול פסיכולוגי בבנם המתבגר.
הורים, פעמים רבות, חשים אכזבה, כעס ותסכול, כאשר בנם המתבגר אינו מתנהל על פי ציפיותיהם, אינו עוזר בבית, לא מסתדר עם אחותו, החדר מבולגן, מתקשה בלימודים, נמנע ממפגשים חברתיים וכו'. בחששם ובדאגתם לו, עלולים לבטא קוצר רוח, ביקורתיות, כעס ואכזבה ממנו, מבלי להיות מודעים כי יחס זה עלול להחמיר את המצב ולהביא לנסיגה נוספת במצבו.
לעיתים קרובות שני הצדדים חשים כעס, אכזבה ותסכול, המביא לריחוק, לעיתים אף לניתוק, ומאליו לגרום לאווירה עכורה בבית.
נושאים נוספים שעלולים לעניין אותך: